Horvátország ételek és italok

By adriatour.hu No comments

Minden országnak, így Horvátországnak is megvannak a saját gasztronómiai értékei, melyeket és úgy gondolom érdemes végig kóstolgatni, ha már idegen országban járunk.

A turistának, ami először eszébe jut az a csevap, melyet darált marhahúsból és sertéshúsból készítenek fűszerek közreműködésével. A mi fasírtunkhoz hasonlítható, de nem fasírt, hanem inkább kicsi grillkolbász formája van.Mustárt is ehetünk hozzá, de a horvátok ajvárral tálalják. Az ajvár tulajdonképpen paprikából készül, melyet grilleznek, majd darálnak és ezután kerül az üvegbe.A húsimádóknak szintén kipróbálandó a Pljeskavica, ami lényegéban a hamburger húspogácsájának felel, meg, de attól jelentősen eltérő fűszerezésű.

Horvátország egyik híres étele illetve inkább előétele az isztriai sonka, melyet finom isztriai borral kísérve kell fogyasztani:)A halételek közül a bundázott tinthahal éa a citromlével locsolt grillezett szardella az amit mindenkinek meg kell kóstolni.